25 Eylül 2007 Salı

akdeniz bölgesinde truzimin gelişme nedenleri

AKDENİZ BÖLGESİNDE TURİZMİN GELİŞME NEDENLERİ

Türkiye’nin en erken ısınan,en geç soğuyan bölgesi olması nedeniyle,Akdeniz’in özellikle sahil kesimi turizm açısından çok önemli.Akdeniz Bölgesi’nde yaz aylarında sıcaklık 35 derecenin altına hiç düşmez.Deniz suyu sıcaklığı Mayıs ve Eylül aylarında 26-28 derece arasındadır.

“Türk Rivierası” olarak adlandırılan Akdeniz kıyıları , Antalya’dan İskenderun’a kadar tarihi değerler ve doğa güzellikleri ile bezenmiş.

Antalya,İçel,Hatay,Adana,Kahramanmaraş,Burdur,Isparta,Akdeniz bölgesine bağlı illerdir.

Bölgeye gelen turistlerin tercih ettikleri yer daha çok batıda yer alan Antalya bolümüdür.

Mart ve Eylül arası dönemde ortalama sıcaklıklar oldukça yükselir.İklimin bu özelliği bölgedeki turizm hareketlerinin canlı ve yoğun olmasındaki faktörlerin başında yer almaktadır.Özellikle “Türk Rivierası” denilen Akdeniz’in Antalya kıyıları her mevsim turizme açık bulunmakta,yurt içinden ve yurt dışından yüz binlerce turistin gelmesine sebep olmaktadır.

Deniz turizmi bakımından kıyıların tabii güzelliğinin önemi büyüktür.Deniz turizmi bakımından diğer husus da deniz suyu sıcaklığının yüksek olmasıdır.Bölge tabii güzellikler ve ılıman iklimi yanında tarihi ve kültürüyle de dikkat çekmektedir.Komşusu Ege Bölgesi ile birlikte Anadolu’nun ilk uygarlıklarının ortaya çıkışına sahne olmuş ve değişik kültürlere beşiklik etmiştir. Bu bakımdan tarih ve arkeoloji zenginlğine sahiptir.

Akdeniz Bölgesinde sağlık bakımından büyük önem taşıyan sıcak su kaplıcaları ,şifalı sulariiçmeler ve mağaralar gibi tabii sağlık kaynakları ile dinlendirici çağlayanlar ve göller de bulunmaktadır.Toros dağlarının varlığı da bölgeye dağ ve av turizmi bakımından önem kazandırmaktadır.Bunlardan başka son yıllarda düzenlenen turistik fuar ve festivaller turizm bakımından önemli kültür olayları ortaya çıkmıştır.

Akdeniz bölgesi , turizm açısından (özellikle yaz turizmi –deniz turizmi)en çok iç ve dış turist çeken bölgedir.Eski çağlardan kalma antik kentleri ile önemlidir.Özellikle Antalya İli Akdeniz Bölgesi’nin turizm merkezidir.

TURİZM MEKANLARI

Bölgenin turizm açısında faydalı mekanları şunlardır;

ü Aspendos

ü Olympos

ü Side

ü Alanya

ü Kaş

ü Düden Şelalesi-Düden Başı

ü Demre (Myra)

ü Damla Taş Mağarası-Fosforlu Mağara

ü Cennet-Cehennem Mağaraları

ü Kız kalesi

ü Tarsus Şelalesi-Anamur

ü Manavgat Şelalesi

ü Göller ve İnsuyu Mağarası

ü Ölüdeniz

Bölgedeki önemli turizm mekanları olup ayrıca ülkemizde turizme açılan mağaralrın tümü bu bolgededir.Akdeniz Bölgesinin doğal güzeliklerini ve tarih kalıntılarını korumak amacıyla ulusal parklar düzenlenmiştir.

EKONOMİYE TURİZMİN KATKISI

Turizmin ekonomik bakımdan önemi 3 başlık altında incelenecektir.Bu başlıklar şunlardır:

ü Döviz kaynağı olarak turizmin önemi,

ü Gelir yaratma kaynağı olarak turizmin önemi,

ü Yatırım kaynağı olarak turizmin önemi.

1-DÖVİZ KAYNAĞI BAKIMINDAN TURİZMİN ÖNEMİ

Turizmin döviz kaynağı olarak değerlendirilmesi iki yaklaşımla ele alınabilir.Birincisi,turizm gelirlerinin ödemeler dengesine yaptığı olumlu etkinin hesaplanması;ikincisi ise,turizm gelirlerinin elde edilmesi amacıyla yapılan ithalatın olumsuz etkisinin belirlenerek net döviz gelirinin saptanmasıdır.

Gelişmekte olan ülkelerin çoğu,döviz sıkıntısı sebebiyle ekonomik kalkınmalarını finanse etme güçlükleriyle karşılaşmaktadırlar.Bu ülkeler,genellikle ihracatın gelişmesine ve ithalatın sınırlı tutulmasına büyük öncelik tanımaktadırlar.Bu açıdan bakıldığında turizm,ödemeler dengesindeki açığın kapatılmasına katkıda bulunmaktadır.

Konuya bu yönleriyle yaklaşıldığında;daha önce de belirtildiği gibi ,turizmin ödemeler dengesi üzerindeki etkilerinin döviz girişleri ve döviz çıkışları bakımından incelenmesi uygun düşmektedir.

a-Döviz Girişi Bakımından Turizmin Önemi

Bilindiği gibi bir ülkeye gelen turistlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere doğrudan doğruya veya dolaylı olarak yaptıkları her türlü harcamalar, o ülkenin dış turizm gelirlerini oluşturmakta ve aynen ihracat olayında olduğu gibi döviz girişi sağlanmaktadır.Bir ihracat şekli olarak turizmin döviz girişi sağlaması fonksiyonu görünmeyen ihracat ve ek ihracat şeklinde nitelendirilmektedir.Bu ihracatın gerçekleşmesi ise alıcının(veya tüketicinin –yani turistin)ülkeye ithal edilmesi şeklinde gerçekleşmelidir.

b-Döviz Çıkışı Bakımından Turizmin Etkileri

Dış pasif turizme katılan ülke vatandaşlarının götürdükleri döviz ile turizm sektörünün varlığı ve sürekliği için zorunlu olan ithalata tahsis edilen döviz,tamamlayıcı turistik mal ve hizmet ithalatına yapılan harcamalar,ödemeler dengesini,turizm kaynaklı döviz çıkışları şeklinde etkilemektedir.

Hiç yorum yok: