25 Eylül 2007 Salı

ANEMİ HASTALIĞI

Anemi

(Kansızlık)


ANEMİYİ ÖNLEMEK İÇİN BESLENME İLE İLGİLİ ÖNLEMLER

Kısa Bir Hatırlatma

ANEMİ NEDİR?: Kansızlık olarak bildiğimiz rahatsızlık aslında vücuttaki kan miktarının az olması değil, kanımızdaki alyuvar adı verilen hücrelerin sayı ve kalite bakımından yetersiz oluşudur. Bu durum tıpta "anemi" olarak adlandırılır.

ANEMİNİN NEDENLERİ NELERDİR?: Aneminin çok çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenler içinde en yaygın olanlarından biri de vücuda alınan demir miktarının yetersiz olmasıdır.

ANEMİDE NE GİBİ YAKINMALAR VARDIR?: Anemi ya da günlük konuşma dilindeki deyimle kansızlık bulunan bir hastanın, zayıflama, halsizlik, keyifsizlik, renk solukluğu, çarpıntı ve iştahsızlık gibi yakınmaları bulunabilmektedir.

Beslenme Önerileri

kansizbes1.jpg (6930 bytes)

İnek sütü, anemiyi önlemek için yeterli.düzeyde demir içermez. Bu nedenle, bebeğin 6 aylık olana kadar anne sütü ile beslenmesi, hastalık risklerinin azaltılması ve sağlıklı bir bebeklik dönemi geçirmesi için şarttır.

kansizbes2.jpg (7621 bytes)

Yeterli sütü olmayan annelerin, anemiyi önlemek için demir bakımından zengin gıdalarla takviye yapmaları gerekir.

kansizbes3.jpg (9690 bytes)

Demir bakımından zengin gıdalar şunlardır: Karaciğer, dana eti, balık, tavuk, sebzeler; ıspanak ve fasulye.

kansizbes4.jpg (7932 bytes)

C vitamini bakımından zengin portakal ve limon gibi turunçgiller de demir emilimine yardımcı olurlar ve böylece vücuda alınan demir miktarını artırıriar.

kansizbes5.jpg (8158 bytes)

Tuğla ya da toprak yiyen bir çocukta anemi kolayca gelişebilir. Bu nedenle böyle durumlarda gerekli önlemleri almak şarttır.

kansizbes6.jpg (7737 bytes)

Demir bakımından fiakir bir beslenme sonucunda meydana gelen anemi, sindirim sistemi hastalıkları, mikroplu hastalıklar ve zayıflama vb. gibi durumlara yol açabilir.

kansizbes7.jpg (7761 bytes)

Anemiye karşı mücadelede, demir bakımından zengin tedaviler uygulamak gerekir. Ayrıca periyodik olarak bir doktora görünmek de çok önemlidir, çünkü hastanın durumunu ve hastaya göre uygun tedaviyi ancak bir doktor belirleyebilir.

Anemi ciddi bir problemdir, fakat tedavisi kolaydır. Doğru ve iyi bir işbirliğiyle, bu hastalığın üstesinden gelinebilir.

Hiç yorum yok: