2 Eylül 2007 Pazar

Albert Einstein (1879 - 1955)

Albert Einstein (1879 - 1955)

“Çağımızda en küçük bir ön yargıyı yıkmak, atom çekirdeğini parçalamaktan daha zordur.”

Bu sözler, 20. yüzyılın tartışmasız en büyük fizik bilgini olan Albert Einstein’e aittir. İnsancıl, barışsever, haksızlık karşıtı ve sosyal adaletçi özelliklere sahip olan ünlü bilimadamı, atom bombasının insanlık için büyük bir tehlike olduğunun bilinciyle atom enerjisinin silah tekelleri tarafından kullanılmaması için uğraştı.

14 Mart 1879’da Almanya’nın Ulm kentinde doğan Albert Einstein, 1896’da Zürich Politeknik Enstitüsü’ne girdi. 1909’da profesör olan Einstein, önce Zürich’te sonra da Prag’da çalıştı. 1913’te Almanya’da Berlin Kaiser Wilhelm Enstitüsü Direktörlüğü’nü yaptı.

1922’de Nobel Ödülü aldı. 1933’e kadar Berlin’de yaşayan Einstein, Nazi faşizmine tavır aldığı için Almanya’dan ayrılmak zorunda kaldı. Paris, Belçika, İngiltere ve son olarak da ABD’de yaşadı.

Albert Einstein’in fizik alanında bilime yaptığı katkılar hiç kuşkusuz 20. yüzyılın en büyük katkılarıdır. 1905’te yayınladığı dört önemli çalışması; Rölativite Teorisi, Kütle-Enerji Eşitliği (E=mxc^2), Brownsal Devinmenin Açıklanması ve Işığın Foton Teorisi, Einstein’i fizik biliminin yaşayan en önemli otoritesi durumuna getirdi. Fakat onun bilime en önemli katkısı 1916’da açıkladığı “Genel Rölativite” teorisidir. Fizik biliminin eski mekanik fiziği aşarak kuantum fiziği aşamasını yakalamasında en büyük pay sahibi olan Einstein, yaşamının son yıllarını elektromanyetik ve çekim alanlarını birleştiren Birleşik Alanlar Teorisi’ni oluşturmak için harcadı.

20. yüzyılın dehası olarak da anylan ünlü fizikçinin olu?turdu?u teoriler astronomi başta olmak üzere birçok bilim dalının önünü açıcı bir işlev yüklendi.

1955’te ABD’de Princeton’da ölen Einstein, yalnızca bilimsel dehasıyla değil, alçak gönüllü oluşu ve sadeliğe düşkünlüğüyle de anılırdı. Ayağında terlikler ve dağınık saçlarıyla ünlü üniversitelerin salonlarında konferanslar veren bu büyük deha insancılığını hiç yitirmedi.

Hiç yorum yok: